skip to Main Content
Hvor Ofte Skal Du Restarte Din Computer?

Hvor ofte skal du restarte din computer?

Det første spørgsmål du helt sikkert får fra den mest it kyndige person omkring dig, når din computer ikke virker er “Har du prøvet at genstarte den?”. Det er let at blive fornærmet, når dette spørgsmål bliver spurgt, men sandheden er, at mange problemer kan løses ved en simpel genstart. Faktisk er det sådan, at i jo længere tid du ikke genstarter computeren, desto mere sandsynligt er det at du begynder at opleve problemer.

Som regel bør computere, som kører gamle versioner af Windows, lukkes ned hver eneste nat for at opnå den bedste ydeevne. Computere som kører nyere versioner af Windows samt Mac computer, kan nøjes med at blive slukket eller genstarter mere sjældent. Bemærk at når en computer går i dvaletilstand, så er det ikke det samme som at lukke den helt ned. Ved dvaletilstand er der name stadig processer som kører i baggrunden, det er der ikke når den bliver slukket helt.

Hvis du begynder at opleve problemer med din computer og du ikke har haft den slukket i over en uge, så er det helt klart anbefalet at du prøvet at gøre dette, før du kontakter din IT-afdeling. Det er naturligt at en computer begynder at føles langsommere, hvis den ikke har været slukket i lang tid. En genstart virker godt fordi den vil frigøre hukommelsesplads og fjerne midlertidige filer, som alle mulige forskellige programmer har gemt automatisk.

Hvad kan en genstart hjælpe med?

Normalt kan en normal genstart løse de mest almindelige problemer, som man kan opleve med sin computer. Dette kan eksempelvis være problemer med programmer som “fryser” eller programmer som “ikke svarer”. Hvis din computer er frosset, og du ikke kan klikke på startmenuen for at genstarte den, kan du slukke den manuelt ved at trykke på tænd/sluk-knappen og vente et par sekunder, hvorefter computeren lukkes. Ved at trykke på knappen igen kan du tænde computeren. Hvis problemet stadig er der efter genstart, kan det være at skal kontakte din IT-afdeling.

Genstart af en computer kan også løse problemer med netværksdrev. Hvis du ikke kan oprette forbindelse til en eller alle dine netværksdrev, så vil en genstart af din computer tvinge den til at forsøge at oprette forbindelse igen, hvilket kan løse eventuelle midlertidige fejl, som tidligere forhindrede computeren i at oprette forbindelse.

Endelig kan genstart af din computer også løse et par hardwareproblemer. Hvis du opdager at en bærbar computer er udsædvanlig varm eller den blæser er på overarbejde, kan dette også hjælpes ved en genstart, så den bliver bragt tilbage til en frisk tilstand.

Genstart din computer regelmæssigt, og især når du oplever nogle af ovenstående problemer – det kan spare dig mange opkald til it-support, hvilket igen sparer tid for alle. Slutteligt vil det også gøre det lettere for dit it-team at finde frem til kilden på problemet, hvis de allerede ved, at det ikke kunne løses ved at genstarte din computer. Og måske vigtigst af alt, vil det ikke være tilfredsstillende at svare “har du prøvet at genstarte computeren?” med “ja selvfølgelig?”.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *