skip to Main Content
Trådløs Router – Hvilken Skal Du Købe?

Trådløs Router – Hvilken skal du købe?

Mens du sandsynligvis bruger din mobils mobilnetværk (pt. 4G) til at oprette forbindelse til den digitale verden, når du er på farten, så er dit Wi-Fi-netværk sandsynligvis rygraden i dit digitale liv når du er hjemme. Som sådan er det ret vigtigt at sikre dig, at du finder en trådløs router, der opfylder eller overgår dine forventninger – og en, der holder mindst et par år, før du skal udskifte.

 

Ved du egentlig hvordan er trådløs Wi-Fi router fungere? For de uindviede er enWi-Fi-router i grunden den enhed, der tager din internetforbindelse fra dit modem og omdanner det signal til en trådløs en af slagsen – som du kan bruge til at få adgang til internettet fra enhver Wi-Fi-aktiveret enhed (telefoner og TV, computere, tablets osv.) i området nær dette signal.

 

Desværre er køb af en router ikke nødvendigvis lige så nemt som at gå hen til den nærmeste elektronikbutik og trække den første router, du finder, ud af hylden. Det skyldes, at der findes en række forskellige trådløs routere typer  – og disse forskellige typer routere kan komme med en række forskellige funktioner (antal bånd, forældrekontrol, sikkerhed, fysiske porte, smarte muligheder, design osv.), hvoraf nogle kan være nyttige for dig, og hvoraf nogle måske mindre.

 

Da der er så mange ting at overveje, når du køber en router, har vi samlet denne handy guide. Læs videre for at lære mere, så du kan træffe den rigtige beslutning, når det kommer til at købe en trådløs router.

 

De forskellige typer routere

Det første skridt til at købe en Wi-Fi-router er at finde ud af, hvilken type router der passer til dig. Der er et par hovedtyper af routere at overveje. Nemlig vil du tænke på antallet af bands (frekvenser), du vil have fra din router – og hvis du vil have din router til at understøtte netværks-netværk (mesh-netværk; bedre dækkelse af dit hjem). Her er en oversigt over de forskellige typer og forskellene mellem dem.

SINGLE-BAND ROUTER: BILLIGERE MEN LANGSOMMERE

I bund og grund kommunikere Wi-Fi-routere til enheder som din telefon via radiofrekvenser – og forskellige routere kan kommunikere via en eller flere af disse frekvenser. Når det kommer til single-band routere, som navnet antyder, er du begrænset til et frekvensbånd – 2,4 GHz. Det “gammeldags” frekvensbånd, men ikke nødvendigvis dårlige.

 

2,4 GHz frekvensbåndet er godt til en række forskellige situationer. Til at begynde med er det bedre end nogle andre frekvensbånd ved at trænge gennem vægge og gulve. Ud over det er næsten alle enheder kompatible med 2,4 GHz båndet. Disse fordele bør ikke nødvendigvis afskrække dig fra at købe en dual-band router selv – dual-band routere understøtter også 2,4 GHz frekvensbåndet.

 

Den største fordel ved at købe en enkeltbåndsrouter er prisen. Mens dual-band og tri-band routere kan løbe op i mange hundrede, endda tusinde af kroner, er single-band routere normalt langt billigere år fås til få hundrede kroner.

 

Der er imidlertid nogle store ulemper for single-band routere. Til at begynde med, at være begrænset til 2,4 GHz-frekvensbåndet, betyder det, at du skal håndtere lidt langsommere hastigheder end routere med flere bånd. Dertil kommer, at single-band routere er mere tilbøjelige til at opleve interferere på grund af 2,4 GHz frekvensbåndet – hvilket også kunne have en effekt på forbindelseshastigheden. Det gælder især i større byer, hvor der er mere forstyrrelse end andre steder. Sidst men ikke mindst har single-band routere normalt ikke nogle af de moderne funktioner, du vil se nedenfor, såsom enhedsprioritering.

 

Hvis du er en person, der bare ønsker en relativt pålidelig router til en rimelig pris, og du ikke bor i en større by, så kan en enkeltbåndsrouter være perfekt til dig.

 

DUAL-BAND TRÅDLØS ROUTER: GOD TIL STORBYEN

Mens single-band routere anvender med 2,4 GHz-frekvensbåndet, binder dual-band routere ting op ved at tilføje et andet frekvensbånd – 5 GHz. Hvad det betyder er, at du vil kunne oprette forbindelse til din router på enten 2,4 GHz eller 5 GHz afhængigt af hvad du laver, og hvorvidt den enhed, du bruger, understøtter 5 GHz-tilslutning.

Der er nogle ret store fordele ved at bruge en dual-band-router med 5 GHz-tilslutning, især hvis du bor i et tætbefolket område, som storbyen. Til at begynde med har 5 GHz-tilslutninger ret meget mindre interferens, både på grund af, at det stadig er mindre anvendt end 2,4 GHz, og fordi 5 GHz ikke er så godt at trænge gennem mure og møbler. Dette er imidlertid også routerens begrænsning, da det sætter en begrænsning på rækkevidden for signalet, som reduceres væsentlig i forhold til den klassiske 2,4 GHz.

 

Der er en grund til, at der ikke er single-band routere med kun 5 GHz-forbindelser, og det er, at få enheder understøtter i øjeblikket 5GHz. Nogle nyere telefoner og computere understøtter den hurtigere forbindelse, men de fleste andre tilsluttede enheder er stadig begrænset til 2,4 GHz – hvilket gør det nødvendigt med dobbeltbånds routere.

 

TRI-BAND ROUTER: GØR DIT HJEM FREMTIDSSIKKERT

Det ville være let at antage, at tri-band routere tilføjer et andet frekvensbånd oven på 2,4 GHz og 5 GHz frekvenserne – men i stedet for at tilføje et andet frekvensbånd tilføjer tri-band routere et yderligere 5 GHz frekvensbånd.

 

Der er en stor fordel ved dette – og det er at reducere overbelastning og interferens på dine Wi-Fi-netværk endnu mere. Med en ekstra bane for trafik er trafikbelastningen i den bane alvorligt reduceret, hvilket betyder, at det er meget mere sandsynligt, at du på et hvilket som helst tidspunkt kan nå højere hastigheder. Det lyder måske som om dette tilføjer meget kompleksitet med at bruge en Wi-Fi-router, men de fleste tri-band routere sorterer automatisk enheder mellem de forskellige netværk, så du behøver ikke bekymre dig om at gøre det manuelt. Det er ganske smart!

 

Der er en række grunde, du måske vil investere i en trådløs tri-band-router. Hvis du er en tung internetbruger, bor i en meget befolket by, og har mange enheder tilsluttet til enhver tid, så kan en tri-band-router være meget nyttig for dig. Selvom disse situationer ikke gælder for dig, er en tri-band-router en god måde at fremtidssikre dit hjem, da dette bliver mere og mere relevant/nødvendigt i fremtiden.

 

Husk på, at bare fordi du har en tri-band-router, betyder det ikke nødvendigvis, at din forbindelse bliver hurtigere. Hvis du generelt ikke har mange enheder forbundet til dit netværk, kan du ikke mærke meget af en forskel.

 

TRÅDLØST MESH NETVÆRK: DÆK ALLE KROGE I HJEMMET MED WI-FI

Hvis du er nysgerrig efter at købe et trådløst Wi-Fi-netværkssystem (mesh netværk), er det vigtigt at vide, at de er lidt anderledes end de andre typer routere, vi har set på indtil videre. Det skyldes, at mesh Wi-Fi-netværkssystemer har mindre at gøre med de anvendte frekvensbånd og mere med udvidelsen af ​​Wi-Fi signalet.

Mesh teknologi har eksisteret i et stykke tid som en måde at udvide ethvert radiosignal ved at bruge noder, der “ridder” på hinanden for at skabe et udvidet og bredere netværk. Med et mesh-netværk har du normalt én trådløs hovedrouter sammen med nogle få sekundære enheder, der er placeret rundt om i hjemmet og kan udvide netværket lidt længere end den forrige enhed kunne. Derfor er mesh-netværk perfekt til større husstande, hvor der er svag eller ingen forbindelse i områder, der ligger langt væk fra routeren. Generelt er dette router valg perfekt til husholdninger i størrelsesordnen 180 m2 og opefter.

 

Du kan måske bemærke, at vi ikke rigtig har talt om bands i mesh netværket endnu, og det er fordi mesh-netværk kan være single, dual eller tri-band ligesom traditionelle routere. Tag f.eks. Netgear Orbi, som er et tri-band-netværkssystem og betragtes som et af de bedre netværkssystemer derude.

 

ANDRE FUNKTIONER OG OVERVEJELSER

Mens du finder ud af om du vil have en enkelt-, dobbelt- eller tri-band-router, og om du vil have et mesh netværk, er det vigtigt, at der ligeledes andre funktioner, der skal tages i betragtning, hvis du er på markedet til en ny trådløs router. Her er de vigtigste af disse ekstra funktioner og hvad de kan betyde for din trådløse router og hjemmenetværk.

 

ØNSKER DU ET INDBYGGET MODEM?

En router er kun en af ​​to enheder, som du skal bruge til at få trådløst internet op og køre i dit hjem. Den anden er et modem, men nogle routere har en indbygget.

 

Modemet har ændret sig en hel del gennem årene. Da internettet så dagens lys var modemmet det, der tog signalet fra en telefonlinje og forvandlet det til et digitalt signal, som din computer kunne forstå. Disse dage er det grundlæggende koncept det samme, men signalet kommer ofte fra en optisk fiberforbindelse eller et kobberkabel i dit hjem og bliver herefter oversat af modemet til din router og derefter udsendt til dine enheder.

 

Der er nogle fordele og ulemper ved at købe en router med et indbygget modem. Den største fordel er, at du ikke behøver at bekymre sig om flere enheder, der fylder i hjørnet i dit hjem, hvor forbindelsen er. At købe en router / modemkombination er måske lidt billigere end at købe et modem og en router separat. Ulemperne omfatter dog også, at en separat router normalt giver brugerne større kontrol over ting som indstillinger og firmware. Separate enheder udfører normalt også bedre end disse 2-i-1 enheder.

 

FYSISKE PORTE I ROUTEREN?

Mens du sandsynligvis køber din Wi-Fi-router til trådløs forbindelse i dit hjem, bør du stadig tage portene på bagsiden af ​​routeren i betragtning. Ikke alene er de nyttige til at levere mere pålidelige kabelforbindelser til nogle enheder, men de kan også bruges til ekstra opbevaring og til at sammenkoble gateways til eksempelvis styring af trådløs belysning – som denne gateway fra IKEA.

Lad os starte med kabelforbundne internetforbindelser, som normalt udføres via Ethernet-porte. Disse porte er nyttige til stationære computere, der ikke skal flyttes, og som kan have gavn af en lidt mere pålidelig forbindelse. De fleste routere har mindst en eller to Ethernet-porte, som de fleste har brug for i disse dage, men hvis du vil have mere, skal du tage højde for det.

 

USB-porte kan også gå hen og blive relevant. De kan bruges til at tilføre firmware på en router, men de kan også bruges som tilsluttet lagring, der kan fås af enheder på dit netværk. Hvis du f.eks. vil downloade tv-shows og film for at se gennem en app som Plex (Læs mere: Plex via Router), kan du downloade dem på din computer, gemme dem på harddisken, der er tilsluttet din router og derefter få adgang til dem på et smart tv. USB-porte er virkelig kun nyttige for dem, der er villige til at blive lidt tekniske, så hvis det ikke er dig så behøver du måske ikke bekymre dig om dem.

 

ER EN SMART ROUTER PENGENE VÆRD?

Vi lever i en tid med intelligente enheder (“Smart homes & Smart devices”), der er forbundet til internettet, så det er fornuftigt, at enheden, der forbinder alt andet til internettet, også bør være smart. Smarte trådløse routere er primært rettet mod at give dig mulighed for at styre visse indstillinger og funktioner i din router gennem en mobilapp.

 

Du kan f.eks. have en app, der giver dig mulighed for at administrere de brugere og enheder, der er tilsluttet et netværk, til enhver tid. Gennem denne app kan du oprette midlertidige adgangskoder til gæster, fortælle routeren at prioritere nogle enheder over andre og mere uden at skulle logge ind på komplicerede og dårligt designet webportaler. Smart routere er også mere tilbøjelige til at have avancerede funktioner, herunder mesh netværk, og nem adgang til forældrekontrol.

 

ROUTER MED FORÆLDREKONTROL

Hvis du har børn, vil du måske stærkt overveje at købe en Wi-Fi-router til forældrekontrol. Lad os se det: Internettet kan være et grimt sted nogle gange, og selvom dine børn ikke er typen til aktivt at finde skadelige websites, er det i disse dage ret nemt for dine børn at snuble over noget, de sandsynligvis ikke bør se.

Der er ikke-router-baserede forældrekontrol derude, men nogle af dem er nok ikke så sikre, som de burde være, og kan simpelthen ikke gøre jobbet så godt som en router kan. Med en smart router kan forældre f.eks. angive de typer af indhold, som de tror, ​​at deres børn skal og ikke skal kunne se, endda adskille indhold baseret på den person, der har adgang til internettet.

 

Besøg tvivlsomme websteder er ikke det eneste problem, når det kommer til børn online. børn i disse dage bruger også meget mere tid på deres enheder. Med en dedikeret forældrekontrol trådløs router kan forældre indstille timere til bestemte enheder og brugere, så de kan få adgang til internettet på bestemte tidspunkter og blokere dem på andre tidspunkter.

 

KONKLUSION

Der er tydeligvis en række funktioner, der skal tages i betragtning, når man køber en Wi-Fi-router. Mens basale brugere vil få deres behov opfyldt med en enkeltbåndsrouter, anbefaler vi for de fleste, at man vælger en dual-band smart router med mindst et par sikkerhedsfunktioner. Det vil ikke alene sikre, at du får bedre kontrol over dit hjemmenetværk, men det vil i det mindste delvist fremtidssikre dit netværk, når vi flytter ind i en mere og mere forbundet verden.

I sidste ende er de vigtigste ting at overveje antallet af frekvensbånd, uanset om du vil oprette et mesh netværk (eller ej), og om en smart router giver mening for dig. Som med noget betyder flere funktioner en højere pris, men en god router skal komme igennem mindst et par år, hvis ikke mere, hjemme netværk.

En billig router, der underpræsterer, er i sidste ende ikke værd at købe, men at holde alle disse muligheder i tankerne, når man køber en router, kan være vanskelig. Hvis du har tid, anbefaler vi at lave nogle undersøgelser, og hvis du har brug for det, kan du tjekke tilbage på denne vejledning for at se, hvilke forskellige funktioner der betyder for dit efterhånden livsvigtige hjemmenetværk.

 

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *